Coaching

Geef jezelf lucht!

De vraag waar je mee komt kan overal over gaan, van praktisch tot spiritueel: Alles is oké. We kunnen met verschillende coachtechnieken aan de slag, van cognitief tot intuïtief, vaardigheden of met een goed gesprek. Sinds ik kennis heb gemaakt met OCP, Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme, is dat mijn favoriet. Deze methode is ontwikkeld door Marcel Hendrickx.

OCP combineert verschillende technieken tot een korte, krachtige, op heling en zelfsturing gerichte coaching. Ook als je geen perfectionist bent is dat fijn. Deze verrassende en effectieve manier van coachen werkt via twee delen in jouw onderbewustzijn: het vrije kind en het deel dat jou in de wereld zet en doelen laat bereiken, maar dat ook het patroon van perfectionisme aanstuurt (van die hoge lat enzo). Als deze twee innerlijke delen samenwerken ben je een vrije volwassene.

Het patroon van perfectionisme (ook wel afweer- of overlevingsmechanisme genoemd) ontstaat bij het opgroeiden, als  het vrije kind als het ware wordt weggeduwd. Het deel dat jou in de wereld zet en doelen wil laten bereiken gaat grotendeels alleen aan de slag en wordt een “braaf” kind, dat beantwoordt aan de verwachtingen van de omgeving. Het heeft bevestiging nodig van anderen. Het stuurt jouw denken, voelen en doen aan vanuit de linkerhelft, de denkhelft, van onze hersenen. Perfectionisme gaat dan ook gepaard met veel en intens denken en vaak ook piekeren. We laten dit deel samenwerken met het vrije kind in ons. Kenmerken van het vrije kind zijn: je echt vrij voelen, enthousiasme, blij zijn, helemaal in het nu, vol zelfvertrouwen, plezier, creatief, zintuigen open. Het vrije kind staat symbool voor onze rechter hersenhelft, waar onder meer onze intuïtie, zelfzorg en verbeeldingskracht een plaats hebben.

In de coaching maken we contact met beide interne delen. We leren ze kennen, waarderen en komen tot een gelijkwaardige samenwerking tussen beiden. Daardoor ontstaat harmonie en innerlijke rust. Je ontwikkelt een nieuw patroon, waarvan de kern is: Ik ben oké zoals ik ben, ik zie mezelf graag en zorg goed voor mezelf. Je bent een vrije volwassene, in staat om jouw energie te laten stromen, je succesvol in te zetten in de wereld. Je durft jezelf te zijn, relaties verbeteren, het verleden wordt verwerkt, je hebt een groter geluksgevoel.